Catarina Lundblad ~

från stress och utbrändhet till balans och inre lugn med MediYoga

Dörrar som stängs…

Under många år av mitt liv kände jag mig alltid trött och tömd på energi. Mina muskler var konstant spända i hela kroppen och jag hade väldigt svårt för att sova. Hur mycket jag än kämpade för att bli pigg, blev allting tvärtom bara värre.

Jag ville räcka till och göra bra saker för andra, men glömde bort att ta hand om mig själv. Jag levde hela tiden uppe i mitt huvud, men var knappt medveten om att det lite längre ner också fanns en kropp. Av någon outgrundlig anledning hade jag fått för mig att jag måste prestera och vara duktig för att vara värd någonting som människa. Innerst inne handlade det om rädsla för att inte bli älskad.

Så småningom insåg jag att jag liksom många andra hade drabbats av utbrändhet – eller som det heter på fackspråk – utmattningssyndrom. Det kändes som att alla dörrar slogs igen rakt i ansiktet på mig.


Ibland måste man våga stänga dörren till något gammalt och invant

för att ge sig själv chansen att upptäcka alla andra spännande dörrar som väntar på att öppnas.

…och dörrar som öppnas.

Ja, de inte bara öppnades – jag fick också ett roligare och mer meningsfullt liv!

På grund av mina spända muskler hade jag anmält mig till en yogakurs. Ganska snart märkte jag att yogan påverkade så mycket mer än musklerna. Inte nog med att jag fick mindre värk och bättre sömn – jag började så sakteliga också förstå att jag med yogan som verktyg skulle kunna förändra mitt tankesätt och därmed hela mitt liv på ett positivt sätt.

En vardaglig, men för mig mycket betydelsefull händelse, var när jag insåg att andras dåliga humör inte alltid berodde på att jag hade gjort något dumt.

Med andra ord: Om en människa som du möter snäser åt dig kanske det faktiskt inte beror på dig, utan på något annat som inte alls har med dig att göra. Den sura snabbköpskassörskan kanske hade missat spårvagnen och var i grund och botten orolig för sin sjuka far. I stället för att bli ledsen, kunde jag nu i stället vända det hela till medkänsla.

Ju fler yogakurser jag deltog i, desto större växte sig min längtan efter att få lära mig mer. Efter några års yogautövande valde jag att gå en tvåårig utbildning till kundaliniyoga- och meditationslärare. Jag har också byggt på min kompetens med en tvåårig utbildning till lärare och terapeut i MediYoga (medicinsk yoga).

På grund av mina tidigare erfarenheter har jag hela tiden haft en vilja att hjälpa andra människor som har problem med stress och utbrändhet. Av denna orsak har jag även utbildat mig speciellt inom detta område.

Hur märkligt det än låter kan jag idag känna tacksamhet över att jag blev utbränd. Om jag inte hade blivit det, hade jag förmodligen heller inte blivit yogalärare och fått möjlighet att leva det liv som jag lever idag. Jag hade i så fall heller inte startat mitt företag YamaYoga, som ger mig stor glädje genom alla fantastiska människor som jag får möta.

Dörren som jag tidigare knappt vågade glänta på står nu vidöppen. Jag njuter av att andas in den friska luften och solljuset som värmer mitt ansikte!

Kommentarer från tidigare kursdeltagare:

Skulle du också vilja pröva att öppna nya dörrar med hjälp av MediYoga?

Vi är alla olika, och det är också våra behov och önskemål. Därför erbjuder YamaYoga både kurser och drop in-klasser i MediYoga (medicinsk yoga) i Göteborg.